Miksi hallitukseen kannattaa rekrytoida nuoria tekijöitä?

Olen toiminut nyt noin vuoden nuorten hallitustekijöiden verkoston Future Boardin toiminnassa ensin kummina ja nyttemmin hallituksessa ns. kiintiöeläkeläisenä edustaen sen hallituksen ikädiversiteetin käytäntöön viemistä.

Ikädiversiteetti on ollut viime aikoina keskusteluissa nimenomaan kokeneimpien työntekijöiden syrjintätapauksina operatiivisissa johto- ja asiantuntijatehtävissä. Sen sijaan hallitustehtävissä korkea ikä on ollut hyväksyttävää, jopa suotavaa. Hallitustehtävät ovatkin perheyrityksiä ja nuorten perustajien startupeja lukuun ottamatta varattu perinteisesti työuransa loppupuolella työskenteleville. On pidetty ikään kuin kunniakkaana lopettaa työuransa hallitustehtävissä ja jopa viestiä, ettei ole aikomustakaan eläköityä niistä tehtävistä niin kauan kuin jalka nousee. Kaikki kunnia kokemukselle, mutta edellä oleva asenne ei välttämättä ole osakkeenomistajan eikä yhtiön kannalta paras mahdollinen viesti.

Perinteinen tapa pätevöityä hallitustehtäviin on työskennellä yrityksen useissa eri funktioissa useassa eri yrityksissä ja pätevöityä ns. yleisjohtajana. Toinen mahdollinen polku, joka tähtää pätevöitymiseen asiantuntijana, on hankkia kokemusta saman alan tehtävistä useissa eri yrityksissä. Nuoremmat pystyvät tiivistämään vuosia vievän kokemusten hankkimista aktiivisella verkostoitumisella ja omatoimisella tiedonhankinnalla tietotekniikan ja sosiaalisen median työkalujen natiiviosaajina.

Yritysten kilpailu- ja uudistumiskyky huolestuttaa

Suomalaisten yritysten kilpailukyvystä ja kyvystä uudistua käydään laajasti huolestunutta keskustelua. Hallituksen näkökulmasta uudistuminen edellyttää nykytilan kyseenalaistamista. Tämän puolestaan mahdollistaa hallituksen mahdollisimman laaja monimuotoisuus ja avoin keskustelu. Riippuen yrityksen senhetkisestä elinkaaren vaiheesta, tarvitaan riippumattomuutta yrityksen omistuksesta, eri koulutustaustoja, osaamistaustoja, kulttuuritaustoja, eri sukupuolia, erilaisia persoonia – ja nuoria hallitustekijöitä.

Vastuullisuuden, tekoälyn ja sosiaalisen median osaajat hallitustyössä ovat suuremmalla todennäköisyydellä hallituksen keski-iän alapuolella olevia ammattilaisia. Näiden osaamisten integrointi yrityksen strategiaan antaa mahdollisuuden uudenlaiseen arvonluontiin.

Mikä parasta, nuorissa on intoa, energiaa ja nopeampaa kellotaajuutta, jonka taitava hallituksen puheenjohtaja pystyy mobilisoimaan koko hallituksen voimavaraksi.

Hallitusten nimitysvaliokunnat: Olisiko aika tarkastella hallituksen kokoonpanon rakentamista uusien silmin ja huomioida myös nuorten hallitustekijöiden tuoma potentiaali hallitustyöskentelyyn?

Edellinen
Edellinen

Mitattavat tavoitteet yrityksen hallitusjäsenille?

Seuraava
Seuraava

ESG ei pelasta maailmaa